Sesongvarsler for temperatur, nedbør og vind i februar 2022

Sesongvarselet vårt for vinteren (desember til februar), publisert i november, ga allerede da en indikasjon på at vinteren kom til å bli mild. Med unntak av en kald periode rundt jul, som også var varslet, har det stemt bra. Grunnen til at vi ikke har oppdatert denne siden på en stund, er at det ikke har vært noen endring i kald retning i varslene. Erik Kolstad ble for øvrig intervjuet av Aftenposten om den milde vinteren forrige helg (saken er bak betalingsmur).

Her presenterer vi vårt sesongvarsel for februar. Vi ser også på ukessammendrag for samme måned, før vi tar en titt på hvordan sesongvarselet for mars ser ut foreløpig. Hvis du lurer på hva som er forskjellen på sesongvarsler, månedsvarsler og ukessammendrag, kan du lese mer om det her. Datagrunnlaget er tilrettelagt av Alex Lenkoski ved Norsk Regnesentral, og varselet er skrevet av Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret. Denne aktiviteten er en del av Climate Futures, vårt senter for forskning på klimarisiko.

Vi ser på temperaturvarselet for hele kloden i februar først. Fargene under viser beregnet sannsynlighet for at februar 2022 blir varmere enn normalt (gjennomsnittet for perioden 1993–2021).

Sannsynligheten for at februar 22 blir «varmere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2021. Gjennomsnittet for hele kloden er 61 %.

Den økende temperaturen i løpet av referanseperioden gjør at gjennomsnittet for hele verden er 61 prosent, mens det ville ha vært 50 prosent uten den globale oppvarmingen i bunn. Dette må vi ta hensyn til når vi tolker varselet (les mer om dette her). Likevel er det noen steder som er varslet kaldere enn normalt. Dette gjelder særlig i Stillehavet utenfor kysten av Sør-Amerika og skyldes den pågående La Niña-episoden.

Hvis vi zoomer inn på Europa, ser vi at sannsynligheten for det meste er over 60 prosent. Dette gjelder også Norge, utenom i den sørligste delen av landet og Østlandet, der sannsynligheten er over 70 prosent.

Sannsynligheten for at februar 2022 blir «varmere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2021. Gjennomsnittet for den nordlige halvkule mellom 40 grader nord og 70 grader nord er 60 %.

Vi kan også se på de nyeste månedsvarslene. De ble produsert mandag og dekker de neste seks ukene. Bildet under viser sannsynligheten for at neste uke blir varmere enn normalt:

Sannsynligheten for at uke 5 i 2022 blir «varmere enn normalt» i forhold til referanseperioden 2002–2021, basert på 51 modellsimuleringer fra ECMWF. Varselet ble produsert 24. januar.

Det går an å bla seg fremover i tid ved å klikke på piltastene her. For resten av februar ser disse varslene milde ut for hele landet, ikke bare i Sør-Norge.

Sesongvarselet for nedbør i februar ser slik ut:

Sannsynligheten for at februar 2022 blir «våtere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2021. Gjennomsnittet for den nordlige halvkule mellom 40 grader nord og 70 grader nord er 54 %.

Det er altså mest sannsynlig at det blir våtere enn normalt, noe som også rimer med milde temperaturer.

For første gang ser vi også på vindhastighet. Dette er viktig for strømprisene i Norge, ettersom det produseres mye vindkraft i Storbritannia, Danmark og Tyskland. Her er beregnet sannsynlighet for at det skal blåse mer enn normalt i februar:

Sannsynligheten for at vindhastigheten i februar 2022 blir «høyere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2021. Gjennomsnittet for den nordlige halvkule mellom 40 grader nord og 70 grader nord er 55 %.

Ifølge dette varselet er det altså 60-70 prosent sannsynlighet for at det skal blåse mer enn normalt i områdene med mange vindparker i Nordsjøen. Det kan, sammen med mer nedbør og høyere temperatur enn normalt i Norge, føre til lavere strømpriser (selv om det er mange andre faktorer som også spiller inn).

Vi tar også med et sesongvarsel for temperaturen i mars. Dette er langt frem i tid, så usikkerheten er enda høyere enn for februar. Her er varselet:

Sannsynligheten for at mars 22 blir «varmere enn normalt» i forhold til referanseperioden 1993–2021. Gjennomsnittet for hele kloden er 62 %.

Norge ligger i likhet med resten av Europa i en sone der det er mest sannsynlig at det blir mildere enn normalt, men det er ikke et tydelig signal. Det kan være fordi usikkerheten er høy så langt frem i tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: