Signaler om kald februar 2019

Sammendrag: En brå stratosfærisk oppvarming er varslet rundt juletider, og dette ser ut til å føre til en lengre kald og tørr periode i Norge fra en gang ut i januar til februar.

I forrige innlegg skrev jeg at vi jobbet med vårt eget varsel for vinteren. Dessverre gikk tiden litt fort frem mot jul, og vi kom ikke helt i mål. Det vi tok sikte på var å kombinere prognoser fra fem–seks varslingsmodeller som nå er tilgjengelig gjennom Copernicus-programmet. Her kan dere se et eksempel på en slik kombinasjon, der alle modellene er vektet likt og prognosen viser temperaturavviket fra normalen i perioden januar til mars 2019.

Men akkurat nå er det mest interessante det som skjer mange kilometer over oss, i stratosfæren. Der ligger det nemlig an til at temperaturen skal øke med omtrent 50 grader i løpet av noen dager i romjulen. Det samme skjedde i februar 2018, og da ble mars måned betydelig kaldere enn normalt i Nord-Europa:

map_1month_anom_ei_2T_201803

Årsaken er kort og godt at den stratosfæriske oppvarmingen henger sammen med at jetstrømmen over oss brytes ned eller flytter seg, og da kommer det færre lavtrykk inn mot Norge fra sørvest. Dette betyr igjen at vi ikke blir tilført milde, fuktige luftmasser slik vi pleier. Vinden dreier gjerne over på østlig, og tørr og kald luft fra Russland driver inn over Norge og gir oss en tørr og kald værtype.

De sist oppdaterte sesongvarslene fra USA gir tydelige indikasjoner på en slik utvikling. Her er et temperaturvarsel, der enheten er avvik fra normaltemperature i grader:

euT2mMonInd2

Når det gjelder nedbør, er dette siste prognose (avvik fra normalt i millimeter per dag):

euPrecMonInd2

Alt i alt tyder dette på at februar blir kaldere og tørrere enn normalt. Dersom dette slår til, kan væromslaget komme allerede i januar en gang. Mer om det senere når vi vet mer.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: