Månedsvarsel for juli 2020

I prosjektet vårt har vi fokus på sesongvarsler, som går fra én til seks måneder frem i tid, men det finnes også det som kalles månedsvarsler. Rent modellteknisk befinner disse seg mellom værvarsler og sesongvarsler. To av de absolutt mest avanserte modellene er utviklet og kjøres av det europeiske værvarslingssenteret ECMWF og deres amerikanske motpart NCEP Climate Prediction Center.

ECMWF kjører modellen sin to ganger i uken, og varselet fra mandag 29. juli går seks uker frem i tid. Dette indikerer en kald første halvdel av juli (noe som også stemmer med langtidsvarslene), men det er håp om en varmere avslutning på måneden, her representert ved varslet temperaturavvik fra normalt i uke 30:

Varslet temperaturavvik i uke 30, representert med røde (varmere enn normalt) og blå (kaldere enn normalt) farger i henhold til fargeskalaen i toppen av bildet.

Hvis dette slår til, kan det se ut til at juli under ett kommer ut omtrent som normalt (først kaldt og så varmere).

De mest oppdaterte varslene fra NCEP (klikk på «Europe T2m», altså temperatur i Europa, og «E3», som gir de nyeste varslene) indikerer at juli sett under ett blir kaldere enn normalt:

Temperaturavvik fra normalt i juli, representert ved farger. Enheten er Kelvin (1 K er det samme som 1 grad Celsius).

Alt i alt ser det ut til at vårt julivarsel ser ut til å treffe ganske bra, avhengig av hvor varmt det blir i slutten av måneden. Hvis det blir bra sommervarme, vil gjennomsnittet sammen med den kalde starten av måneden komme ut omtrent som normalt. Hvis det kun blir moderat varme, ender vi kanskje opp slik det amerikanske varselet på kartet over indikerer.

2 kommentarer om “Månedsvarsel for juli 2020”

  1. Har tatt vare på de siste 3 varslene fra EFFIS (som du linker til), og sammenligner man perioder (f.eks 20-26 juli), så endrer varselet seg __mye__ når det nærmer seg i tid. Alt over 2 uker frem i tid virker å være veldig usikkert, som jo er erfaringen fra vanlige værvarsler også. Har dere ambisjoner om å forbedre disse?

    Liker

    1. Hei, og takk for kommentar. De varslene du refererer til produseres av modellen til ECMWF. Jeg har studert denne nøye, og påliteligheten til varslene går tydelig ned etter uke 2, som du påpeker. Det vi jobber med er å kombinere flere modeller. Dette gjør vi foreløpig bare med sesongvarslene, ikke månedsvarslene. Vi har nylig fått midler til å jobbe med dette i åtte år fremover, så du kan trygt si at vi har ambisjoner om å forbedre varslene, ja 😃

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: