Varsel for august og september 2018

Sammendrag: Varmen i juli ser ut til å fortsette utover i august. Denne gang ikke kun i Sør-Norge, men i hele landet.

[Oppdatert 7. august, da ECMWF-varslet ved en feiltakelse var hentet fra feil fil i den versjonen som ble publisert 26. juli. Dette har lite å si for konklusjonene.]

Dette er det femte sesongvarselet fra SFE-prosjektet, men vi anbefaler foreløpig ikke å tillegge varslene vekt i beslutningsprosesser. I løpet av prosjektperioden 2018–2021 skal vi utvikle skreddersydde varsler for brukerne våre.

Persistens

En artikkel av Erik Kolstad fra 2015 viser at det generelt er en sammenheng mellom temperaturen i Nord-Europa fra en måned til den neste. Dette er tydeligst om vinteren og på sommeren fra juli til august.

  • I Oslo forklarer juli-temperaturen ca. 20% av variasjonene i august-temperaturen (korrelasjon: r = 0.44, = 0.0002). Etter en juli-måned som har vært blant de 20% varmeste etter 1950, har også august vært blant de 20% varmeste halvparten av gangene (sju ganger: i 1955, 1959, 1975, 1976, 1997, 2003 og 2006).
  • Sammenhengen mellom juli og august er ikke like klar for Bergen, der vi kun har data f.o.m. 1957. Juli-temperaturen forklarer kun ca. 7% av variasjonene i august-temperaturen, men sammenhengen er signifikant (r = 0.26, p = 0.04). Her har 42% av august-månedene vært blant de 20% varmeste etter en tilsvarende varm juli-måned (fem ganger: i 1959, 1960, 1997, 2003 og 2006).
  • I Tromsø forklarer juli-temperaturen ca. 17% av variasjonene i august-temperaturen (korrelasjon: r = 0.41, = 0.0005), men kun én gang har en juli-måned blant de 20% varmeste blitt etterfulgt av en like varm august. Det skjedde i 1960, da middeltemperaturene for juli og august var henholdsvis 15,6 og 12,9 grader.

Modellbaserte varsler for august

Som forrige gang, har vi brukt prognoser fra modellene til det europeiske regnesenteret for værvarsling (forkortet ECMWF), britiske UK Met Office, franske Météo France, samt NCEP i USA. Den amerikanske modellen er den mest oppdaterte. Det produseres nye prognoser daglig.

Figuren under viser at modellene gir et enstemmig signal om en varm august, og da særlig i Sør-Norge. Alle modellene indikerer også at det skal bli kjøligere enn normalt i Sørvest-Europa. Det er ikke uvanlig at temperaturavviket i nordlige og sørlige deler av Europa har motsatt fortegn. Dette skyldes buktninger av jetstrømmen, eller med andre ord: lavtrykkene har en tendens til å gå inn enten i nord (som er det vanligste) eller i sør.

t2a_8
Disse fem kartene viser temperaturprognoser for august, oppgitt i avvik fra normalt i grader. Prognosene er laget av (fra venstre) ECMWF, UK Met Office, Metéo France, og NCEP. Kartet lengst til høyre viser gjennomsnittet av de fire modellene.

Varmen i august er også varslet av månedsvarselet til ECMWF. Dette er en kortere prognose enn sesongvarslene, og det lages nye prognoser hver mandag og torsdag. Her er deres varsel for den andre uken i august:

MonthlyAnomalies_T2m_20180723_w3
ECMWF sitt månedsvarsel for perioden 6.–12. august 2018. Fargene indikerer avvik fra normalen i grader. For dette varselet ble modellen initialisert 23. juli.

Når det gjelder nedbøren, indikerer modellene at det skal bli noe tørrere enn normalt i hele landet utenom kysten av Nord-Norge (se figur under). Det er hovedsakelig ECMWF-modellen som har et sterkt signal her. ECMWF sitt månedsvarsel er litt blandet.

tpara_8
Som den første figuren, men for nedbør i millimeter per dag.

Modellbaserte varsler for september

Figurene under viser varsler for temperatur og nedbør, basert på de fire sesongvarslingsmodellene. I gjennomsnitt gir modellene et svakt signal om en varm september. Nedbørmessig er det ingen tydelige signaler.

t2a_9
Temperaturprognoser for september, oppgitt i avvik fra normalt i grader. Prognosene er laget av (fra venstre) ECMWF, UK Met Office, Metéo France, og NCEP. Kartet lengst til høyre viser gjennomsnittet av de fire modellene.
tpara_9
Som forrige figur, men for nedbør i millimeter per dag.

Én tanke om “Varsel for august og september 2018”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: