Varsel for juli og august 2018

Sammendrag: Moderat varm juli i Sør-Norge i følge tre av fire modeller, men den mest oppdaterte modellen gir ingen signaler på varm juli.

Vi gir her varsler for temperatur og nedbør. Dette er det fjerde varselet fra SFE-prosjektet, og vi gjør oppmerksom på at varslene må betraktes som prototyper. Vi anbefaler foreløpig ikke å tillegge varslene vekt i beslutningsprosesser. I løpet av prosjektperioden 2018–2021 skal vi utvikle skreddersydde varsler for brukerne våre.

Denne gangen har vi ingen egenproduserte varsler. I mai ga vi et varsel basert på en artikkel av Erik Kolstad fra 2015, som viser at det generelt er en sammenheng mellom temperaturen i Nord-Europa fra en måned til den neste. Dette er tydeligst om vinteren og på sommeren fra juli til august. I Bergen og Oslo er det imidlertid ingen signifikant sammenheng mellom temperaturen i juni og temperaturen i juli. Vi har heller ikke produsert nye prognoser med vår egen sesongvarslingsmodell NorCPM denne gang.

Varsel for juli

Så til varselet for juli. Vi har brukt prognoser fra modellene til det europeiske regnesenteret for værvarsling (forkortet ECMWF), britiske UK Met Office, franske Météo France, samt NCEP i USA. Den amerikanske modellen er den mest oppdaterte. Det produseres nye prognoser daglig, der vær- og havobservasjoner fra de ti siste dagene blir brukt som initialbetingelser for modellen. Vi har fulgt med på modellen over tid, og den har lenge sett bra ut for juli. Den nyeste prognosen gir dessverre ingen signaler om varm juli, men som dere ser av bildene under varsler alle de tre andre modellene varme (fargene viser varslet avvik fra normalen). Dette gjør at gjennomsnittet av alle modellene også gir et moderat varmt signal for juli (se bildet ytterst til høyre).

t2a_7

Vi ser altså at den amerikanske modellen ikke gir noe avvik fra normalen i Fastlands-Norge. Det betyr vanligvis at de enkelte modellkjøringene (40 totalt) spriker i alle retninger. Vi merker oss også at alle modellene har et varmt signal i Arktis. Dette er et resultat av at havisen har trukket seg nordover.

Når det gjelder nedbøren, er de tre modellene mer uenig, men i snitt er det et svakt signal på en litt tørrere (se røde farger) enn normal juli. Dette ser vi på figuren under, hvor nedbøren er oppgitt som avvik fra normalen i millimeter per dag.

tpara_7.png

Varsel for august

Hva med august? Her er temperaturvarslene, som ikke viser noen tydelige signal i hverken varm eller kald retning:

t2a_8

Og her er nedbøren i august:

tpara_8.png

Her er det heller ikke noe klart signal i modellene.

2 kommentarer om “Varsel for juli og august 2018”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: