Mot varm start på juli i Sør- og Midt-Norge

Våre juli-prognoser fra 18. juni indikerte at det var gode sjanser for en litt over gjennomsnittet varm julimåned, men at det ikke går i retning av en gjentakelse av juli 2018. Her er en oppdatering.

Mai var tørr i deler av landet, men i juni har det kommet nok nedbør til at faren for tørke har minket. Her er et kart som viser noe som heter SPI (Standardized Precipitation Index) og som sier noe om hvor mye nedbør som har falt i en periode i forhold til normalt:

SPI for perioden 11.–20. juni, lastet ned fra USDA.

De blå fargene i hele landet er godt nytt med tanke på tørkefaren.

I varselet for juli delte vi det mulige utfallet inn i tre kategorier: varmere enn normalt, som normalt, og kaldere enn normalt. Sjansen for at en gitt periode faller i en av kategoriene er 1/3, eller 33%. Nå ser vi på «månedsvarselet» som ble produsert av ECMWF 24. juni. Dette dekker de neste seks ukene, men vi ser her bare på de tre første av disse. Den første figuren under viser sannsynligheten for at uke 26 blir varmere enn normalt, og den andre figuren viser sannsynligheten for at uken blir tørrere enn normalt. Begge deler er i utgangspunktet 33% sannsynlig, selv om oppvarmingen i løpet av referanseperioden (siste 20 år) gjør at det er litt mer enn 33% sannsynlig at en uke i 2021 blir varmere enn normalt enn det var for en uke i år 2000 (les mer om det her).

Ifølge denne modellen er det altså nærmest sikkert at neste uke blir varmere enn normalt i Sør-Norge, mens nesten hele landet ser ut til å få mindre nedbør enn det som er vanlig for årstiden. Årsaken er at modellen indikerer at uken vil være preget av et høytrykk over havområdet mellom Island, De britiske øyer og Norge:

Gjennomsnittlig varslet lufttrykk i uke 26, vist som avvik fra normalt.

Et slikt høytrykk vil gi vind fra øst i Sør-Norge, noe som om sommeren er forenlig med høye temperaturer og lite nedbør (og tørr, kald luft om vinteren).

Uke 27 ser ifølge modellen slik ut:

Det er altså fremdeles gode sjanser for varme i Sør-Norge, mens sjansene er lavere i nord. Når det gjelder nedbøren, er det fremdeles mer enn 33% sannsynlig at uke 27 blir tørrere enn normalt, men sjansene er lavere enn for uke 26.

Under viser vi prognosene for uke 28, men det er viktig å gjøre oppmerksom på at usikkerheten øker jo lengre frem i tid man varsler.

Det er fremdeles gode sjanser for høyere temperaturer enn normalt i store deler av landet, og særlig i sør. Sjansene for tørrere forhold enn normalt er størst på Østlandet.

Varslene over er basert på sannsynlighet og bygger på 51 simuleringer av en værvarslingsmodell. Dersom vi ser på gjennomsnittet av disse 51 simuleringene og trekker fra gjennomsnittlig temperatur de siste 20 årene, får vi følgende kart for de neste tre ukene:

De røde fargene som dekker det meste av landet befester inntrykket om at det er mest sannsynlig at det blir varmere enn normalt i det meste av landet, med et unntak av deler av Nord-Norge.

Kartene som er vist her oppdatert hver mandag og torsdag kveld her.

Legg igjen en kommentar