Tegn på at kulden kan avta i midten av februar

Dette innlegget ble oppdatert fredag 29. januar, basert på varsler fra 28. januar. Disse var noe kaldere enn varslene fra mandag, så her er det tydeligvis ganske stor usikkerhet. Vi følger utviklingen videre.

Sesongvarselet vårt for februar, som ble publisert her 19. januar, indikerte for det meste svakt lavere temperaturer enn normalt for måneden sett under ett. Samtidig refererte vi til et månedsvarsel som dekket den første uken av februar, der det så kaldt ut.

Månedsvarslene til ECMWF produseres to ganger i uken, og det som ble laget 18. januar viser vi under side ved side med varselet som ble laget på mandag, for samme uken (dra slideren i midten for å sammenligne:

Månedsvarsler for temperatur fra ECMWF, produsert 18. januar (venstre bilde) og 25. januar (høyre bilde), begge gjeldende for perioden mellom 1. og 8. februar. Kartene viser varslet avvik fra «normalt» (modellene eget klima for de siste 20 årene) i grader, i henhold til fargeskalaen nederst.

Utsiktene har ikke endret seg så mye. Det nyeste varselet er litt mindre kaldt enn varselet fra forrige mandag.

Her er varselet for uken etter, altså den som begynner 8. februar, denne gang en sammenligning mellom varslene fra mandag og torsdag denne uken:

Månedsvarsler for temperatur fra ECMWF, produsert 25. januar (venstre bilde) og 28. januar (høyre bilde), begge gjeldende for perioden mellom 8. og 15. februar. Kartene viser varslet avvik fra «normalt» (modellene eget klima for de siste 20 årene) i grader, i henhold til fargeskalaen nederst.

Det mest oppdaterte varselet (fra i går) tyder på at vi går mot enda en kald periode frem mot midten av februar. Varselet for uken etter er noe mindre kaldt:

Månedsvarsel for temperatur fra ECMWF, produsert 28. januar og gjeldende for perioden mellom 15. og 22. februar. Kartet viser varslet avvik fra «normalt» (modellene eget klima for de siste 20 årene) i grader, i henhold til fargeskalaen nederst.

Modellen varsler at det stadig blir kaldere enn normalt, men ikke like kaldt som hittil i år. I tillegg står solen høyere på himmelen for hver dag som går, noe som gjør at temperaturene vanligvis øker. Den nye normaltemperaturen (for perioden 1991–2020) for Bergen er 3,8 grader i mars, mot 2,3 grader i februar, som for øvrig er den kaldeste måneden i året ifølge de nye normalene.

Legg igjen en kommentar