«Sweet summer index» – et eksperiment

I forbindelse med utarbeidelsen av juni-varselet vårt, har Claudio Heinrich og Alex Lenkoski hos Norsk regnesentral laget et eget sommervarsel. Kort sagt sier det noe om sannsynligheten for dager med en makstemperatur på mer enn 22 grader.

Vi må presisere at dette er et eksperiment. Meningen er å illustrere at det er mulig å lage skreddersydde varsler. Foreløpig har vi ikke med usikkerhetsestimater, men generelt er usikkerheten såpass høy at vi ikke anbefaler noen å ta kritiske avgjørelser basert på varslene våre. Vi tar ingen ansvar for bruken av dem.

Vi kan se på varselet for Bergen først:

SSI_Bergen_6

Figuren er et sannsynlighetsdiagram med antall dager med mer enn 22 dager (som høyeste måling i løpet av dagen) på x-aksen og sannsynlighet på y-aksen. «Clim» betyr hvor mange ganger det har skjedd de siste 25 årene og «pred» er varselet. Som et eksempel på hvordan grafen skal leses, ser vi av den første turkise søylen at det mest sannsynlige enkeltutfallet at ingen dager overstiger 22 grader. Til sammen er det likevel mest sannsynlig at det skjer én eller flere ganger, ettersom den totale sannsynligheten for 1, 2, 3, og så videre ganger er mye høyere enn sannsynligheten for null ganger. Hvis det først blir én eller flere dager, er det mest sannsynlig at det skjer tre-fire ganger (søyle nr. 4 og 5 er de høyeste). Den stripete linjen gjennomsnittet over tid, som i dette tilfellet er like under fire ganger. I juni 2018 hadde Bergen hele ni dager med temperatur over 22 grader, noe som var uvanlig høyt.

De gule elementene på figuren viser varselet for juni 2019. Den stripete linjen viser at det forventes mellom tre og fire dager med mer enn 22 grader. Det mest sannsynlige enkeltutfallet i følge varselet er ikke uventet null dager. De høye antallene dager mot høyre side av grafen er i følge varslet noe mindre sannsynlige enn normalt (de gule søylene er lavere enn de turkise). Alt i alt er det med andre ord lite som tyder på en varm juli. Dette er helt i tråd med varselet vårt.

Så til Oslo:

SSI_Oslo_6

Her indikerer også varselet at det blir litt færre varme sommerdager enn det som er normalt. Den gjennomsnittlige verdien etter 1993 er høyere enn for Bergen; i snitt blir det varmere enn 22 grader mellom åtte og ni ganger. Varselet for juni 2018 er åtte ganger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: